استفاده از چسب ضدبارداری روشی موثر برای پیشگیری از بارداری هورمونی بوده و به منظور کاهش ریسک بارداری ناخواسته استفاده میشود. در این روش، شما چسب را به قسمت خاصی از بدن خود میچسبانید، سپس هورمونهای موجود در چسپ ضدبارداری از طریق پوست به بدن شما جذب میشوند. عملکرد این هورمونها، باعث میشود که اسپرم و تخمک در برخورد باهم لقاح انجام ندهند.
چسب ضدبارداری چیست؟
چسب ضدبارداری (Birth Control Patch)، یکی از روشهای جلوگیری از بارداری است. این چسب، معمولاً به صورت هفتگی استفاده شده و هورمون استروژن و هورمون پروژسترون آزاد میکند. شکل ظاهری چسب ضدبارداری، مشابه چشم زخم است؛ با این تفاوت که چسب ضدبارداری، مربعی شکل است و محتویات آن از طریق پوست جذب میشوند.
چسب ضدبارداری، احتمالاً در جهت تنظیم چرخه قاعدگی نیز موثر باشد.
چسب ضدبارداری چگونه عمل میکند؟
چسب ضدبارداری، در واقع چسب حاوی هورمون استروژن و هورمون پروژسترون است. این چسب، هورمونها را از طریق پوست به جریان خون آزاد کرده و روش عملکرد داخلی آن به شرح زیر است:
- جلوگیری از تخمکگذاری؛ هورمونها از آزادسازی تخمک جلوگیری میکنند. این اتفاق، در کاهش احتمال بارداری موثر است.
- ایجاد تغییر در مخاط دهانه رحم؛ هورمون پروژسترون، ضخامت مخاط دهانه رحم را افزایش میدهد. در نتیجه، اسپرم نمیتواند به داخل رحم حرکت کند.
- نازک کردن لایه داخلی رحم (اندومتر)؛ هورمونهای استروژن و پروژسترون، با کاهش ضخامت لایه داخلی رحم، از رشد و کاشته شدن تخمک بارور در رحم جلوگیری میکند.
استفاده از چسب پیشگیری از بارداری یا پچ هورمونی ضد بارداری، دردهای قاعدگی را نیز کاهش میدهد.
بهترین زمان استفاده از چسبهای ضد بارداری
برای استفاده از چسب ضد بارداری، ابتدا باید در مورد باردار نبودن خود مطمئن شوید. سپس، در بازه زمانی به مدت چهار هفته، چسبها را روی نقاط مهم بدن خود بچسبانید. برای مثال، کمی پایین تر از پشت شانه، زیر شکم، پشت بازو و روی پهلو نقاط مناسبی هستند. مراحل بعدی به شرح زیر هستند:
- یک روز از هفته را برای چسباندن چسب مشخص کنید؛
- از هفتههای اول تا سوم، در همان روز و ترجیحاً در همان ساعت، چسب را بچسبانید؛
- هر هفته چسب خود را تعویض کرده و در نقاط مختلف بچسبانید؛
- در هفته چهارم، بعد از برداشتن چسب، چسب جدیدی نمیچسبانید. ( احتمالاً در هفته چهارم پریود شوید)
نکته مهم! در هفتههای اول، علاوهبر چسب ضد بارداری، از کاندوم نیز استفاده کنید. زیرا استفاده از کاندوم، به عنوان روش حفاظتی پشتیبان عمل میکند.
چقدر زمان میبرد تا چسب ضد بارداری اثر کند؟
به محض چسبیده شدن چسب ضدبارداری، هورمونهای لازم از طریق پوست آزاد میشوند. بااینحال، اثربخشی آن به زمان استفاده شما بستگی دارد. برای مثال، اگر شما چسب را در اولین روز پریود خود بچسبانید، نیازی به استفاده از سایر روشهای جلوگیری ندارید؛ اما، اگر چسب را در سایر روزهای چرخه قاعدگی بچسبانید، بایستی در طول هفته از کاندوم نیز برای محافظت استفاده کنید.
استفاده از چسب ضدبارداری چه مزایایی دارد؟
استفاده از چسب ضدبارداری مانند آمپول ضد بارداری مزایای متعددی دارد. برای مثال، نرخ شکست آن پایین است و اثربخشی بالایی دارد. همچنین برخلاف قرص ضدبارداری، به یاد آوری روزانه نیاز ندارد و استفاده از آن آسان است. سایر نکات مهم، موارد زیر را شامل میشوند:
- استفاده و تعویض آسان
- منظمتر شدن چرخه قاعدگی
- کاهش دردهای قاعدگی
- بهبود علائم سندرم پیش از قاعدگی
- آزادسازی مداوم هورمونهای زنانه
- بهبود وضعیت پوست
- کاهش بثوراتهای آکنه
- برگشت پذیری باروری
- نیاز نداشتن به همکاری پارتنر جنسی در جلوگیری
- وارد شدن دوز ثابتی از هورمونها به خون
پیشنهاد میکنیم پیش از آغاز به استفاده، با پزشک متخصص زنان مشورت کنید تا آزمایشها و بررسیهای پزشکی صورت گیرند.
معایب استفاده از چسب ضد بارداری
تمام روشهای ضدبارداری، عوارض جانبی خطرات و معایبی نیز دارند. برای مثال، استفاده بیش از حد از چسب ضدبارداری، باعث میشود که فرد عوارض طولانی مدت تجربه کند. سایر عوارض جانبی چسب ضدبارداری را باهم بررسی میکنیم:
- سردرد
- حالت تهوع
- بروز حساسیت در سینهها
- اختلالهای قاعدگی (گهگاه)
- تغییرات خلقی
- افزایش خطر تشکیل لختههای خونی
- افزایش شدت بیماریهای قلبی
- افزایش شدت عوارض در صورت سیگاری بودن فرد
- تحریک پوستی
- خارش و قرمزی پوست
- جلوگیری نکردن از بیماریهای مقاربتی
- تاثیر کمتر در مقدار BMI بالای ۳۰
همچنین، در افرادی که اضافه وزن دارند، احتمال دارد اثربخشی چسب کاهش یابد.
تشخیص و درمان اختلالات سیستم تولید مثل زنان، مشاوره جنسی و بارداری، تخصص دکتر زنان و زایمان است. از مهمترین وظایف دکتر زنان میتوان به مراقبتهای پیش و بعد از زایمان، مراقبتهای پس از زایمان، مدیریت درد زایمان و مشاوره باروری اشاره کرد. متخصص زنان و زایمان به درمان بیماریهایی مثل عفونتهای زنان، اندومتریوز، پولیپ رحم، فیبروم رحم، پرهاکلامپسی، سندروم تخمدان پلیکیستیک میپردازد. در صورت ابتلا به این بیماریها، برای اخذ نوبت دکتر زنان میتوانید از نوبت دهی دکتر زنان و زایمان در سایت دکتردکتر استفاده کنید.
درصد موفقیت چسب ضد بارداری چقدر است؟
چسب ضدبارداری، یکی از روشهای موثر جلوگیری از بارداری است و درصد موفقیت آن حدود ۹۱ درصد است. این بدان معنی است که از هر ۱۰۰ زنی که از این چسب استفاده میکند، حدود ۹ نفر ممکن است باردار شوند. درصد موفقیت این روش در صورتی که به درستی و به طور منظم استفاده شود، بسیار بالا است. همچنین، در مقایسه با قرص های ضد بارداری، به عنوان یکی از گزینههای قابل اعتماد محسوب میشود.
چه افرادی میتوانند از چسب ضد بارداری استفاده کنند؟
استفاده از روشهای ضدبارداری موضعی، معمولاً برای کسانی مناسب است که نمیتوانند قرص مصرف کنند. یا اینکه، شرایط بدنی آنها برای استفاده از سایر روشهای جلوگیری مناسب نیست. افراد واجد شرایط را بررسی میکنیم:
- زنان زیر ۳۵ سال؛ به شرطی که سیگاری نباشند و مشکل پزشکی خاصی هم نداشته باشند.
- نتیجه گیری موفق از سایر روشهای هورمونی؛ کسانی که تجربه موفقی در مصرف هورمون موضعی و سایر روشهای هورمونی داشتهاند.
همچنین، افرادی که به دلیل مشغله یا فراموشی، نمیتوانند مرتباً قرص مصرف کنند. یا افرادی که نسبت به لاتکس کاندوم حساسیت پوستی دارند و هر بار نمیتوانند از آن استفاده کنند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت مشاهده بعضی از علائم پزشکی، بلافاصله چسب ضدبارداری را جدا کرده و به پزشک متخصص مراجعه کنید. برای مثال، لخته شدن خون، مشاهده قرمزی، تورم و درد در پاها، احساس درد در قفسه سینه از این دست هستند. همچنین، در صورت خونریزیهای منظم از واژن خود نیز بایستی به دکتر زنان مراجعه کنید. در حالت کلی، بهتر است پیش از استفاده از چسب ضد بارداری، به دکتر زنان مراجعه کنید. زیرا دکتر زنان، تمام اطلاعات لازم را از جمله مزایا و عوارض چسب ضد بارداری با شما در میان میگذارد. ما در این مطلب، سعی داشتیم به تمام جوانب مربوط به چسب ضد بارداری و همچنین به سوال «چسب بارداری چیست» پاسخ کامل بدهیم. شما میتوانید اطلاعات بیشتر درباره چسب ضد بارداری را در https://drdr.ir/mag/birth-control-patch/ به صورت کاملتر بخوانید.